Posted in General pathology, Robbins questions

MCQ’S GENERAL PATHOLOGY- REVERSIBLE CELL INJURY with answers and explanations

1. A 50 year old man presented with mild abdominal pain with mildly raised ALT and AST.  Fatty liver was suspected,  which of the following changes is not seen ultrastructurally in this condition?

A)  Generalized swelling of cell and plasma membrane.

B)  Nuclear changes such as pyknosis,  karyorrhexis and karyolysis are seen.

C) Accumulation of “myelin figures” in the cytosol composed of phospholipids derived from damaged cellular membranes.

D) Dilation of the ER, with detachment of polysomes.

Answer: B.  Pyknosis,  karyorrhexis and karyolysis are classic features of apoptosis

2. What is the mechanism behind plasma membrane swelling in reversible cell injury?

A)  Influx of water due to direct damage to Na-K-ATPase pump

B)  Plasma menrane damage leading to increased leakiness to sodium ion.

C)  Depletion of ATP resulting in oxygen deficiency interfering in Na-K-ATPase pump activity.

D)  All of the above

Answer:  D

FOR DETAILED EXPLANATION CLICK HERE:

Check out this excellent blog  on more knowledge and details on this topic:  https://theartofmed.wordpress.com/2015/05/29/pathologic-cell-injury-and-cell-death-i-mechanism-of-reversible-cell-injuries/amp/

Posted in General pathology, Robbins questions

ROBBINS PATHOLOGY 10th Edition- Chapter-1 MCQ PDF

COMPILATION OF ROBBINS 10TH EDITION CHAPTER 1 MCQS

You may join telegram channel- Pathology mcqs

For pathology mcqs, quizzes, interesting facts and updates – Visit HOME – Pathology for all

Join the Facebook page for daily questions- Pathology mcq

Posted in General pathology, Robbins questions

MCQ’s GENERAL PATHOLOGY- CELL CYCLE (29/03/21)

1.Correctly matched with organ and stem cell niche are all except?

A)  Intestine- crypts

B)  Eyes- limbus of cornea

C)  Brain- periventricular zones

D)  Bone marrow- Paratrabecular area

Answer: D- Bone marrow stem cell niche is – peri-sinisoidal region.

2. Which is the true statement

A)  Rb gene is the key regulator of G2M cell cycle transition.

B) Rb is active in hypophospholylated state

C) MDM2 protein activates p53

D)  p53 activation leads to cell cycle progression

Answer: B – is true, Rb is the regulator of G1/S phase, MDM2 protein inhibits p53 and p53 active leads to transient cell cycle arrest.

Yeaterdays questions with updated answers https://pathologymcqforall.wordpress.com/2021/03/28/mcqs-general-pathology-growth-factors-and-receptors-28-3-20/

Join the telegram group for regular updates https://t.me/joinchat/-MrA04qPjYZkYzI1

Posted in General pathology, Robbins questions

MCQ’S GENERAL PATHOLOGY-GROWTH FACTORS AND RECEPTORS (28/3/20)

1.All are true about receptors with tyrosine kinase activity except?

A) Downstream phosphorylation is a common pathway of signal transduction

B) Changes in receptor geometry can stimulate intrinsic receptor protein kinase activity

C) The cellular homologue of the transforming protein of the Rous sarcoma virus, called Src, is the
prototype of this family.

Answer: C – src is a prototype of non- receptor tyrosine kinase family

2. Which one is matched correctly?

A) EGFR- synonymous to ERB-B2

B) Her-2-neu -ERB-B1

C) TGF-beta- Inflammatory cytokine

D) Hepatocyte growth factor- Scatter factor.

Answer- D – erb-b1 is EGFR, erb-b2 is her2-! and TGF-beta is anti-inflammatory

3. Which of the following is false about collagen ?

A) Collagen I,V and XI are heterotrimers

B) Defects in collagen occur in marfan syndrome

C) Helix formation occurs in the golgi apparatus

D) Cross-linking occurs in the extracellular space

Answer: B- Marfan syndrome is caused by defects in fibrillin

For more questions checkout

Questions and explanations on cellular housekeeping: https://pathologymcqforall.wordpress.com/2021/03/28/general-pathology-mcqs-topic-cellular-house-keeping/

Questions and explanations on genome: https://pathologymcqforall.wordpress.com/2021/03/26/mcqs-general-pathology-genome-26-03-2021/

You may join telegram channel- Pathology mcqs

For pathology mcqs, quizzes, interesting facts and updates – Visit HOME – Pathology for all

Join the Facebook page for daily questions- Pathology mcq

Posted in General pathology, Robbins questions

GENERAL PATHOLOGY MCQS- TOPIC: CELLULAR HOUSE KEEPING

Q1. Which of the following is not matched correctly?

A) Lysosome- Autophagy

B) Endosomal vescicles- shuttle internalized materials outside the cell

C) Proteosome- Degrades tagged proteins

D) Peroxisomes- Breaks down very long chain fatty acids.

Answer: B- Endosomal vesicles- shuttle internalized materials to other organelles inside the cell

2. Identify the cytoskeletal protein shown in the image

Clues: Most abundant and 5-9 nm in diameter

A) Actin

B) Myosin

C) Desmin

D) Laminin

Answer: A –

Actin microfilaments are 5- to 9-nm diameter fibrils formed
from the globular protein actin (G-actin), the most abundant cytosolic protein in cells. G-actin monomers noncovalently polymerize into long filaments (F-actin) that intertwine to form double stranded helices with a defined polarity

3. All are true regarding protein synthesis except?

A) Membrane bound ribosomes in the RER translate mRNA.

B) Chaperones assist folding of proteins.

C) From the RER, proteins and lipids destined for other organelles or extracellular export are shuttled into the Golgi apparatus

D) O- linked oligosaccharides are converted into N- linked Oligosaccharides in golgi apparatus.

Answer: D –

N-linked oligosaccharides are pruned and extended in a stepwise fashion into O-linked oligosaccharides in the golgi . Some of this glycosylation is important in sorting molecules
to lysosomes (via the mannose-6-phosphate receptor); other glycosylation adducts are important for cell-cell or cell-matrix interactions or for clearing senescent cells (e.g., platelets and erythrocytes).

References: Robbins and cotran pathologic basis of disease 10 th edition.

You may join telegram channel- Pathology mcqs

For pathology mcqs, quizzes, interesting facts and updates – Visit HOME – Pathology for all

Join the Facebook page for daily questions- Pathology mcq

.